5 dkg drożdży + łyżka cukru - rozetrzeć
1,5 szkl ciepłego mleka
3 szkl mąki
150 g roztopionej margaryny lub masła
1/2 szkl cukru
4 szkl mąki
1/4 łyżeczki soli
Do drożdży wlać ciepłe mleko, rozpuścić w nim cukier. Następnie dodać resztę składników i wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić na około 45 minut w ciepłe miejsce.
Następnie podzielić na 2 części i rozwałkować w kształcie prostokąta. Nałożyć nadzienie, na przykład:
- banany rozgniecione z cukrem waniliowym
- powidła śliwkowe
- nutella
- nasz dzisiejszy eksperyment - masło orzechowe + powidła, bardzo smaczne
Można samemu kombinować dowolnie. Warto, by nadzienie było wilgotne. Jedną porcję zrobiłam z suszoną żurawiną i w smaku były najsłabsze, brakowało "poślizgu".
Nadziane prostokąty zwinąć po dłuższym boku, a następnie pokroić na ok. 3-cm kawałki, które umieścić w foremkach mufinkowych lub papierkach. Posmarować rozmąconym jajkiem - wtedy będą ładniejsze, rumiane. Piec 10-15 minut w temperaturze 200 stopni (z termoobiegiem pewnie krócej, ale ja mam piekarnik gazowy).
A oto nasze dzisiejsze bulwy:
bananowo-waniliowe |
żurawinowe |
z masłem orzechowym i powidłami |
z nutellą |
Smacznego!
Wyglądają smakowicie!
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis! :*
Proszę bardzo i smacznego:)
Usuń